Ne postoje ograničenja, radimo sa svima bez obzira postoji li poteškoća, nedostatak ili nešto što ograničava dijete/osobu da funkcionira u svakodnevici, kaže uz ostalo Vanja Ilisić, predsjednica Udruge za terapijsko i rekreacijsko penjanje GRIP

Što Vas je navelo na osnivanje Udruge za terapijsko i rekreacijsko penjanje?

Kako se rodila ideja da osmislimo aktivnosti koje bi pridonijele socijalizaciji djece i odraslih  s poteškoćama u razvoju te omogućili kontekst u kojem se oni mogu slobodno izraziti, osnivanje udruge došlo je nekako prirodno. Uvijek sam imala senzibiliteta s djecu, bez obzira na poteškoće ili ne-poteškoće, djeca su djeca. To me kao stručnjaka u ranom odgoju i obrazovanju potaknulo da promišljam kako podržati one kojima to najviše treba.

Nažalost, u našem društvu nismo baš osjetljivi i osviješteni po pitanju različitosti i često je inkluzija djece i odraslih s poteškoćama u društvu ono o čemu se samo govori, a ne djeluje baš u praksi. Zapravo, rijetko gdje djeca i odrasli s poteškoćama mogu sudjelovati aktivno u nekoj zajednici ili grupi koja se bavi specifičnim i organiziranim aktivnostima. Često su to samo udruge i zajednice koje potiču njihovu socijalizaciju. Društvo je to koje treba educirati kako bi se stvorio senzibilitet i olakšalo obiteljima da budu hrabriji i imaju osjećaj podrške u javnosti.

Kako sam aktivni sportski penjač te trener sportskog penjanja, edukaciju za terapeuta završila sam u suradnji s Institutom za terapijsko penjanje u Austriji,  modul: Terapijsko penjanje u pedagogiji i psihoterapiji. Po struci sam magistra Ranog odgoja i obrazovanja, radila sam puno godina u predškolskoj ustanovi gdje sam stekla puno iskustva u pedagoškom radu te iskustva u inkluziji djece s poteškoćama. Individualne programe osmišljavamo prema potrebama polaznika, a veliku podršku imam od strane Petre Bregović, koja je aktivni penjač i volonter u našoj Udruzi.

rad udruge
S kojim ciljem Udruga djeluje?

Udruga je osnovana u cilju promicanja socijalne pomoći, zajedništva i socijalne potpore kroz razne motoričke aktivnosti i programe  kao pomoć djeci i osobama s invaliditetom, motoričkim i kognitivnim poremećajima. Također, promicanje aktivnog načina života te pomoć i motivacija osoba s psihofizičkim problemima. Udruga, sukladno svojim ciljevima, djeluje na području socijalne djelatnosti i osnovana je u cilju poboljšanja kvalitete života i zdravlja svih korisnika programa terapijskog penjanja. Ideja je poticati socijalizaciju i integraciju osoba i djece koja imaju specifične potrebe te im omogućiti prostor i kontekst u kojem mogu razvijati pozitivnu sliku o sebi i svojim mogućnostima, a ne nastojati zadovoljiti neku formu, što ako ne uspijete, dovodi do osjećaja nekompetentnosti.

Djeca s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom kojih dijagnoza mogu prakticirati program terapijskog penjanja?

Kroz ovih par godina susreli smo se s raznim poteškoćama i zapravo ideja cijelog projekta je ta da pokušamo pomoći svakome, bez obzira na stanje sposobnosti koje ima te osmislimo individualni program kako bi podržali one slabosti koje treba jačati. U terapijskom pristupu penjanju važno je da stijena bude prilagođena polazniku. Iznimno je važno da se aktivnost penjanja odvija u kontroliranim uvjetima, kako bi se postepeno poticao napredak.  

Često su djeca ‘motorički stisnuta’, što je i posljedica modernog načina života, aktivnost penjanja postepeno ih oslobađa napetosti što dovodi do napretka i povećanja motivacije. Korisnici programa su djeca s Downovim sindromom, cerebralnom paralizom, dispraksijom, spina bifidom, raznim motoričkim poteškoćama i odstupanjima, emotivnim poteškoćama i nižem samopouzdanju, problemi sa strahom, anksioznošću, hiperaktivnost. Isto tako, dva dječaka s autizmom trenutno aktivno penju u našoj udruzi.

Kakva su iskustva Vas i suradnika u radu s djecom s teškoćama i odraslim osobama s invaliditetom?

Neki od stručnjaka za to područje podržavaju naš rad te ga promoviraju na aktivan način. Surađujemo s Centrom za odgoj i obrazovanje ‘Tomislav Špoljar’ iz Varaždina i aktivno provodimo grupne motoričke aktivnosti i aktivnosti terapijskog penjanja nekoliko puta mjesečno.

Koje su prednosti za psihofizičko zdravlje djece i osoba s invaliditetom koje prakticiraju terapijsko penjanje?

Ovo je jedan od novih pristupa koji ubrzava tijek oporavka, bolje motivira na aktivnost, dovodi do veće svjesnosti vlastitoga tijela i osjećaja društvene prihvaćenosti te je primjenjiv kod različitih oblika odstupanja.

Vanja Ilisić

Djeca koja se uključuju u program penjanja na umjetnoj stijeni imaju mogućnost poboljšati brzinu obrade informacija i razviti bolju živčanu memoriju. Pokreti u penjanju se oblikuju kroz interakciju sa stijenom kroz senzomotorička iskustva: dodir i masažu (koža), gledanje (oko), slušanje (uho), kretanje i reflekse (ravnoteža). Doživljena iskustva formiraju emocije koje stimuliraju stvaranje neuronskih veza u mozgu.

Za napredak u penjanju na umjetnoj stijeni koristimo razne elemente koji simuliraju prirodna ispupčenja i udubljenja na stijeni, a zovemo ih oprimci ili grifovi. Mogu biti različitih veličina, oblika i boja. Djeca dobivaju različite vrste taktilne stimulacije prilikom njihova korištenja.

Penjanje potiče razvoj osjećaja hrabrosti, socijalne pripadnosti i samostalnosti. Sportsko penjanje kao terapija  za djecu pripada aktivnostima koje ne samo da pogoduje tjelesnom razvoju i koordinaciji, nego se pokazalo izvrsnom aktivnošću koja bitno stimulira centar za ravnotežu, razvija motoričke sposobnosti, poboljšava koncentraciju, jača samopouzdanje i pomaže u rješavanju straha od visine.

Opišite reakcije djece na terapijsko penjanje.

Djeca generalno reagiraju pozitivno na bilo koji poticaj, istraživački duh je ono što ih pokreće i važno je da terapeut ima predznanje o psihofizičkom razvoju djece kako bi mogao poticati one sposobnosti koje su potencijalne u određenoj fazi, a posebno ove specifične koje se razlikuju od djeteta do djeteta ponaosob.

Rad s djecom

Penjanje kao aktivnost je zabavno i kroz igru djecu motiviramo na aktivnosti.

Karakter same aktivnosti ne smije biti uništen preopterećenjem ili strogim pristupom, važno podići težinu vježbe u svrhu razvoja motivacije, a ne opterećenja.

Penjanje je potpuno prirodna aktivnost za djecu. U interakciji sa stijenom sama aktivnost dolazi potpuno prirodno i zapravo uopće nema razlike da li se radi o djeci ili odraslima, penjanje nam je urođeno. Psiho-socijalni učinci kojima pridonosi su neprocjenjivi. Osjećaj zadovoljstva i vlastite kompetencije je ono što nas motivira, a tako je i kod djece.

Kako se snalazite s obzirom na financiranje prostora, opreme i ostalih troškova?

Financiramo se od skromnih članarina te od raznih projekata i donacija kojih je, nažalost, sve manje. Najveću suradnju imali smo s Valamar Resortom, koji je donirao vikend ljetovanje za naše korisnike prošlo ljeto. Iskreno, žalosti nas što većina nema senzibiliteta za naš rad kada se radi o financijskoj podršci. No, uvijek se snađemo oko opreme i nadamo se da će drugi prepoznati kvalitetu programa koji nudimo.

Ako je netko voljan podržati naš rad sponzorstvom ili donacijom,

zahvaljujemo od srca,  IBAN: HR 3124840081135049365.

Na kojem području djelujete i gdje vam se mogu javiti zainteresirani za terapijsko penjanje?

Djelujemo na području grada Varaždina. U najmu smo u penjačkoj dvorani u sklopu sportsko-penjačkog kluba Vertikal iz Varaždina. Zainteresirani se mogu javiti na email: udrugagrip@gmail.com ili na kontakt 0993010822.

Pozivamo sve da nam se pridruže i jave ako su zainteresirani za naše aktivnosti. Ponavljam, ne postoje ograničenja, radimo sa svima bez obzira postoji li poteškoća, nedostatak ili nešto što ograničava dijete/osobu da funkcionira u svakodnevici. Tu smo da podržimo sve i želimo istaknuti kako sve aktivnosti provodimo u sigurnim uvjetima. Često ljudi kad čuju riječ penjanje, posebice roditelji, nemaju baš pozitivnu predodžbu o tome, no mi vam garantiramo da je penjanje zabavno, razigrano i pogodno za sve.

Intervju preuzet sa: IN-PORTAL